rozwiąż równanie
Olek : (2x/2x+3) − 1 = 2x/2x−3
(6/x) −1 = (2/x−1)
Te dwa przykłady? I jakby mi ktoś mógł wyjaśnić co z czego?
20 paź 21:21
5-latek: Olek masz na niebiesko Kliknij po wiecej przykladow
Zapisz to porzadnie bo teraz te zapisy sa niejednoznaczne
20 paź 21:28
Olek:
PS. dzięki za podpowiedź jestem nowy tutaj
20 paź 21:32
Chorobliwy Olek: Pomocy to pilne
20 paź 21:38
5-latek:
nr 1 (1 sposob
zalozenie co do mianownikow to zrobisz sam
2x+3≠0 2x−3≠0
Zrobimy tak
| 2x | | 2x+3 | | 2x | |
| − |
| = |
| |
| 2x+3 | | 2x+3 | | 2x−3 | |
| −3 | | 2x | |
| = |
| (mamy proprcje i gitara |
| 2x+3 | | 2x−3 | |
−3(2x−3)= 2x(2x+3)
−6x+9= 4x
2+6x
−4x
2−6x−6x+9=0
Uporzadkuj to rozwiaz i sprawdz rozwiazania z alozeniem
20 paź 21:41
Chorobliwy Olek: | | −3 | | 2x | |
Nie rozumiem skąd się wzięło −3 w |
| = |
| |
| | 2x+3 | | 2x−3 | |
20 paź 21:45
5-latek: Nie zartuj .
To szkola podstawowa . a nie liceum .
20 paź 21:47
Jack: | 2x − (2x+3) | | 2x | |
| = |
| |
| 2x+3 | | 2x−3 | |
| 2x − 2x − 3 | | 2x | |
| = |
| |
| 2x+3 | | 2x−3 | |
20 paź 21:48
Chorobliwy Olek: Dzięki
20 paź 21:49