zadanie
Woda: an=5+9+13+...+(4n+1)/5n2−3n n∊N+
oblicz a5
20 paź 21:18
5-latek: Zapis jest niejednoznaczny (popraw go )
20 paź 21:19
Woda: | | 5+9+13+...+(4n+1) | |
an= |
| |
| | 5n2−3n | |
20 paź 21:21
yht:
u góry mamy sumę ciągu arytmetycznego b
1=5, r=4, b
n=4n+1
| | b1+bn | | 5+4n+1 | | 4n+6 | | 2(2n+3) | |
5+9+13+...+(4n+1) = |
| *n = |
| *n = |
| *n = |
| *n = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(2n+3)*n
| | (2n+3)*n | | (2n+3)*n | | 2n+3 | |
an= |
| = |
| = |
| |
| | 5n2−3n | | n(5n−3) | | 5n−3 | |
| | 2*5+3 | | 10+3 | | 13 | |
a5 = |
| = |
| = |
| |
| | 5*5−3 | | 25−3 | | 22 | |
20 paź 21:22
Adamm: | | 5+9+13+17+21 | |
a5= |
| |
| | 5*25−3*5 | |
20 paź 21:22
5-latek: W liczniku masz ciag arytmetyczny
Musisz policzyc jego sume
a1= 5 r= 4 an= 4n+1
Policz ile jest wyrazow i sume
20 paź 21:25
jc: 5−latku, dlaczego zapis jet niejednoznaczny?
20 paź 21:47
5-latek: WItaj

Bo mozna go odczytac tez tak
| | 4n+1) | |
U{5+9+13+.... + |
| −3n |
| | 5n2 | |
| | 5+9+13+..+(4n+1) | |
albo |
| −3n |
| | 5n2 | |
20 paź 22:27
jc: Coś nie wyszło w pierwszym wzorze.
Nie ma niejednoznaczności. Dobrze wiadomo, jak jest kolejność działań.
Jak chcemy zmienić kolejność działań, to używamy nawiasów.
Co w tym niezwykłego? Studenci tego nie rozumieją i się potem dziwią, że mają ndst.
Wiem, że kolejność działań to sprawa umowy, ale ta nie zmieniła się od co najmniej od 100 lat.
Ile to jest 1+2/3? chyba jasne, że 5/3, a nie 1.
1/2 + 1/3 to niby 1/(2+1)/3 = 1/9, a może coś jeszcze innego?
20 paź 22:47