:)
natalia: Porównujemy dwie inwestycje: kapitał 8 000 zł zainwestowano 5 lat temu przy stopie
procentowej równej 8%, natomiast kapitał 13 000 zł zainwestowano obecnie przy stopie
procentowej równej 6 %. Czy wartość obu inwestycji zrówna się? Jeśli tak, to kiedy? Bardzo
proszę o pomoc
20 paź 20:27
natalia:
20 paź 20:52
yht:
8000*(1.08)
n+5 = 13000*(1.06)
n
8000*(1.08)
n*(1.08)
5 = 13000*(1.06)
n
8000*1.47*1.08
n = 13000*1.06
n
11755*1.08
n = 13000*1.06
n |:11755
| | 13000 | |
1.08n = |
| *1.06n |
| | 11755 | |
1.08
n = 1.106*1.06
n |:(1.06
n)
1.0189
n = 1.106
n = log
1.01891.106
n ≈ 5.38 ≈ 5.5
Odp. Wartość obu inwestycji zrówna się po ok. 5.5 roku
20 paź 21:06
natalia: dzięki!
20 paź 21:31