działania na wektorach
arturartur24: Witam , jako że szkołę średnią skończyłem z piet naście lat temu to niestety wiadomości mi
uleciały i to nawet te całkiem proste , mam problem z następującym zadaniem :
Na punkt materialny działają trzy siły z których P1=100N P2=200N oraz kąty alpha 45 beta 60 i
alpha2 30 Wiedząc że wypadkowa W leży w kierunku osi X a jej wartość 300 N oblicz wartość
siły P3 .
Czy mógł bym prosić o pomoc w rozwiązaniu zadania i objaśnienie , z góry bardzo dziękuje
20 paź 20:23
g: Który kąt pasuje do której siły? Najlepiej naszkicuj ten przypadek.
Takie zadanie można rozwiązywać graficznie dodając lub odejmując wektory, albo arytmetycznie,
rozkładając siły na współrzędne i robiąc rachunki na współrzędnych.
Siła P działająca pod kątem α względem osi X rozkłada się na Px = P*cosα i Py = P*sinα.
21 paź 13:19