Styczne do okręgu
Gruby: Z punktu A=(4,−4) poprowadzono styczne do okręgu x2+y2−6x+2y+5=0
Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
Chodzi o pomoc w wyliczeniu stycznych, wiem jak obliczyć środek koła okręgu i promień
ale nie mam pojęcia jakim sposobem mam znaleźć choćby punkty tych styczności
20 paź 20:09
Janek191:

( x − 3)
2 − 9 + ( y + 1)
2 − 1 + 5 = 0
(x − 3)
2 + ( y + 1)
2 = 5
S = ( 3, − 1) r =
√5
20 paź 20:15
Gruby: dziękuję
20 paź 20:16
Adamm: y=ax+b, −4=4a+b, b=−4a−4
y=ax−4a−4
x2+(ax−4a−4)2−6x+2(ax−4a−4)+5=0
tak wyznaczają się wszystkie proste przechodzące przez okrąg (oprócz równoległych do osi)
szukaj takiego a że Δ=0, tzn. istnieje tylko jeden taki punkt przecięcia
20 paź 20:17
Gruby: dzieki Adamm
20 paź 20:19
Janek191:
y = a x + b
− 4 = 4 a + b ⇒ b = − 4 a − 4
więc
y = a x − 4 a − 4
lub
a x − y − 4 a − 4 = 0
Odległość tej prostej od S = ( 3, − 1) jest równa r =
√5, więc
| I a*3 − 1*(−1) − 4 a − 4 I | |
| = √5 |
| √a2 + 1 | |
I −a − 3 I =
√5*
√a2 + 1
− a − 3 =
√5*
√a2 + 1
a
2 + 6 a + 9 = 5*(a
2 + 1)
4 a
2 − 6 a − 4 = 0
2 a
2 −3 a − 2 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−2) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| | 3 − 5 | |
a = |
| = −0,5 lub a = 2 |
| | 4 | |
więc
b = −2 lub b = − 12
Styczne :
y = −0,5 x − 2
lub
y = 2 x − 12
Te styczne są prostopadłe , bo − 0,5 *2 = − 1 więc mamy kwadrat. o boku r =
√5
d =
√2 r =
√2*
√5 =
√10
=======================
20 paź 20:25
Gruby: O jacie gacie Janek ale żeś się rozpisał, dzieki chłopie ale skończyłem sam
20 paź 20:31