Obliczyć granicę ciągu:
ela: Pewnie proste ale może ktoś podsunie jakąś wskazówke , pomysł jak się za nia zabrać?
lim n√3n + 2n
n→∞
20 paź 19:46
math_love: Spróbuj z twierdzenia o trzech ciągach
20 paź 19:56
ela: a oprócz tego twierdzenia ? (nie przepadam za nim specjalnie)
20 paź 20:03
Janek191:
lim an = 3
n→∞
20 paź 20:04
Janek191:
an = n√ 3n + 2n
Niech bn = n√3n i cn = n√ 2*3n
Mamy
bn ≤ an ≤ cn
i
lim bn = 3 i lim cn = 1*3 = 3
n→∞ n→∞
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim an = 3
n→∞
20 paź 20:08
zzz: Pomoże mi ktoś rozwiązać nierównosc z modulem blagam? |x+1|/x ≤ 1
20 paź 20:12
ela: Dziękuje
20 paź 20:33