Rozwiąż równanie logarytmiczne
Ewaa468: Rozwiąż równanie:
(t + 3)t + 2(t + 1) = 0, t = log2x
Delta wychodzi jakaś nieładna i nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić
20 paź 19:37
Janek191:
t
2 + 3 t +2 t + 2 = 0
t
2 + 5 t + 2 = 0
Δ = 25 − 4*1*2 = 17
t < 0 − brak rozwiązań
20 paź 19:41
Adamm: t
2+5t+2=0
Δ=25−8=17
x=2
(−5±√17)/2
nie ma co się zastanawiać
20 paź 19:41
Janek191:
Pomyłka − wydawało mi się, ze t = 2
x
20 paź 19:42
Ewaa468: Przepraszam tam powinno być 3t(t+3) + 2(t+1) = 0 i delta wyszła 97 a ja muszę wyliczyć ten x
dokładnie, odp to podobno 4 i 3√2
20 paź 19:45
Adamm: a znasz od początku? z tego nie wychodzi taka odpowiedź, coś musiałaś źle zrobić
wcześniej, lub odpowiedź jest zła
20 paź 19:49
Ewaa468: (Log2x − 3)log2x + 2/3(log2x + 1) = 0
20 paź 20:20
Ewaa468: Pomoże ktoś?
20 paź 20:34