dowód z macierzą
Blasco: Hej, mam takie zadanko z Algebry Liniowej i nie mam zielonego pojęcia jak je ugryźć, gdyż mój
zestaw narzędzi związany z macierzami jest stosunkowo ubogi... Czy ktoś mógłby jakoś
naprowadzić mnie na udowodnienie tego?
Dany jest układ równań liniowych postaci:
⎧ a11x1+a12x2++a1nxn=b1
⎨ ...
⎩ am1x1+am2x2++amnxn=bm
Załóżmy, że macierz współczynników (a więc macierz o m wierszach i n kolumnach powstała poprzez
usunięcie kolumny wyrazów wolnych b1,...,bm z macierzy opisującej ten układ równań) tego
układu ma 2 identyczne kolumny. Wykaż, że układ ten jest albo sprzeczny, albo ma nieskończenie
wiele rozwiązań.
20 paź 18:30
wmboczek: Przypuśćmy, że ma 1 rozw
m=n=rz(A)
ale rz(A)=n−1 bo są 2 kolumny (operacje elementarne wyzerują)
co prowadzi do sprzeczności
20 paź 18:52
jc: To nie jest trudne. Napisz sobie przykład 4x4, przyjmując,
że trzecia kolumna równa jet czwartej.
Jeśli niewiadomymi są litery x,y,z,u, to z i u będą zawsze w parze w=z+u.
Faktycznie mamy więc układ 4 równań z 3 niewiadomymi x,y,w. Jeśli taki układ ma jakieś
rozwiązanie, to ma nieskończenie wiele rozwiązań. W możesz przecież na nieskończenie
wiele sposobów przedstawić w postaci sumy w = z+u.
20 paź 18:54
Blasco: Nie mięliśmy na zajęciach żadnych rzędów ani nawet minorów. Jeślibym chciał to uwzględniać w
pracy, to musiałbym dokladnie to wyjaśnić, a szczerze to wątpie żebym potrafił... nie ma innej
opcji?
20 paź 18:54
jc: Przeczytaj, co na pisałem. To na prawdę jet proste.
20 paź 19:03
jc: Akurat to z rzędami nie jest jest prawdą.
20 paź 19:04
Blasco: A to mogę w zadaniu napisać przykład, że 4x4 skoro mam nxm?
20 paź 19:07
Blasco: Poza tym nie za bardzo rozumiem o czym mówisz w momencie, że w=z+u bo z i u będą w parze
20 paź 19:14
jc: Jak napiszesz przykład, to zrozumiesz w czym rzecz.
Napiszę mniejszy przykład.
3 x + 3 y + 5z = 14
4 x + 4 y + 7z = 19
Podstawiasz u=x+y. Otrzymujesz układ równań
3u+5z=14
4u+7z=19
Gdyby układ nie miał rozwiązań, to oryginalny układ też by nie miał.
Ten układ akurat ma. u=3, z=1.
Rozwiązania oryginalnego układu otrzymasz biorąc x+y=3 (co możesz zrobić
na ∞ wiele sposobów, (x,y)=(3,0),(2,1),(1,2),(0,3), ....) oraz z=1.
Zapisanie ogólnego dowodu wymaga trochę miejsca i pracy, którą sam możesz wykonać.
20 paź 19:22
Blasco: Ale to jakąś indukcją mam zrobić?
20 paź 19:31
jc: Żadna indukcja.
Dowód. Załóżmy, że układ równań ma rozwiązanie. Jeśli kolumny i, j są równe,
i≠j, oraz x1, x2, ..., xn są rozwiązaniami, to dla każdego t
x1, x2, ... , xi−t, ..., xj+t, ...xn są rozwiązaniami, a więc mamy nieskończenie
wiele rozwiązań.
KONIEC
20 paź 20:25