jak to zrobic?
agata: Pewne ciało w czasie t[s] przebywa drogę S[m] daną wzorem S(t)=t 2 +5t+8, gdzie t należy
<1;5>
Oblicz średnią prędkość tego ciała.
czy tak? Vśr= Sc/ tc = delta s/delta t =11 m/s wcale tego nie czaje czemu tak sie robi
wytłumaczcie!
20 paź 17:52
20 paź 17:56
yht:
v(t) = s'(t)
s'(t) = (t2+5t+8)' = 2t+5
v(t) = 2t+5
ponieważ wykresem prędkości jest linia prosta
oraz przedział czasu jest <1,5>
to prędkość średnia będzie dla t=3
v(3) = 2*3+5
v(3) = 11
20 paź 18:02
ćpunek: tepa jestes
7 lis 19:41