Plissss o szybkie rozwiązanie zadania będę wdzięczna :)
anabell : Rozwiąż równania:
a) ( 2x − 1 )(2x + 1) − (4x + 5) do kwadratu = −4x − 2
b) (x do kwadratu + 5x przez 3 − (x + 2 ) do kwadratu przez 4 = x − 1
c) x do kwadratu + (x+1) do kwadratu = 29 − (2x+4) do kwadratu przez 4
20 paź 17:51
Jack: Wzory skroconego mnozenia...
20 paź 18:00
anabell : czyli ?
20 paź 18:02
Jack: (4x+5)2 = (4x)2 + 2*4x*5 + 52 =...
Co do (2x−1)(2x+1)
(a−b)(a+b) = a2 − b2
20 paź 18:04
anabell : dzięki
21 paź 10:08
Janek191:
b)
| x2 + 5 x | | (x + 2)2 | |
| − |
| = x − 1 ? / *12 |
| 3 | | 4 | |
21 paź 10:30
21 paź 10:31