matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
plissss o szybkie rozwiązanie zadania będę wdzięczna :)
anabell :
kąt alfa jest ostry i sinalfa = 1/4 . Oblicz 3+2tg do kwadratu alfa .
20 paź 17:43
Janek191:
1
sin α =
4
1
15
więc cos
α
= 1 − sin
2
α = 1 −
=
16
16
√
15
cos α =
4
sin α
1
4
1
tg α =
=
*
=
cos α
4
√
15
√
15
1
tg
2
α =
15
1
2
w = 3 + 2 tg
2
α = 3 + 2*
= 3
15
15
20 paź 18:42