Funkcje
Jack: Sprawdzenie zadania
Wyznacz zbiór wartości funkcji oraz dziedzinę
f(x)= ln(sinx)
sinx > 0
Df = ( 0+2kπ ; π+2kπ) k∊Z
więc wartości sin(x) w tym przedziale są od (0;1 >
więc Obrazem funkcji jest przedział D−1 = (− ∞ ; 0 >
?
Powinien być tam przedział domknięty prawda ?
20 paź 16:34
Adamm: tak
20 paź 16:35
Jack: Zadanie jest dobrze zrobione , tak ?
20 paź 16:38
Adamm: tak
20 paź 16:41
Jack: f(x) = sin[ ln ( cosx) ]
cosx> 0
| | π | | π | |
x∊( − |
| +2kπ ; |
| +2kπ) k ∊Z to jest dziedzina |
| | 2 | | 2 | |
więc zbiorem funkcji cos x w tym przedziale jest (0;1>
Zbiorem funkcji ln(cosx) jest (−
∞;0>
Więc D{−1} = <−1;1 >
Dobre jest moje rozumowanie ?
Że następuję zamiana wartości w takich przypadkach x na y itd
20 paź 16:48
Jack: K = ln(cosx) a K ∊(−∞ ; 0 > więc obrazem f(x) jest przedział <−1;1>
20 paź 16:52
Jack: ?
20 paź 18:23