De moivre
anonim: Czesc, mam maly problem z
4√−81
wiem, że musze uzyc wzoru de moivre'a, ale nie mam pojecia jak to zrobic. moglby ktos mi to
wytlumaczyc ?
20 paź 14:07
anonim: beda 4 odpowiedzi, tylko wlasnie nie wiem jak do nich dojsc.
20 paź 14:12
anonim: i wiem, ze to nie bedzie i, −i, 3, −3, tylko jakies inne
20 paź 14:13
Adamm: |−81|=81
−81=81(−1+0*i)=81(cosπ+sinπ)
20 paź 15:54
anonim: Adamm
I wtedy 4 razy obliczyc z0 , z1 , z2 , z3 ?
20 paź 16:13
Omikron: Uwaga, dr Jerzy to troll! Dla oszczędzenia sobie nerwów i czasu zalecam całkowite ignorowanie
jego wypowiedzi, a w końcu znudzi się i pójdzie sobie.
20 paź 16:18
Mila:
z=
4√−81
|−81|=81
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=4√81*(cos |
| +i sin |
| ) gdzie k∊{0,1,2,3} |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | | 3√2 | |
z0=3*(cos |
| +i sin |
| )=3*( |
| +i* |
| )= |
| *(1+i) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | | 3√2 | |
z1=3*(cos |
| +i sin |
| )= |
| *(−1+i) |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Licz dalej z
2 i z
3
20 paź 17:31