Miejsca zerowe
Kredowiec: Witam!
Czy w tym działaniu będzie jeszcze jakieś miejsce zerowe oprócz −3?
x2(x+3)−4=0
20 paź 13:57
Jerzy:
−3 nie jest miejscem zerowym
20 paź 13:58
Benny: Może inaczej. Czy −3 jest miejscem zerowym?
20 paź 13:59
Jerzy:
x3 + 3x2 − 4 = 0 .... i teraz szukaj rozwiązań
20 paź 13:59
5-latek: x3+3x2−4=0
Rozwiaz to rownanie .
20 paź 14:00
Kredowiec: Dziękuję
20 paź 14:05
Kredowiec: W jaki sposób to policzyć?
Bo ani tego ze wzoru skrócenego mnożenie nie policzę, a delty też nie mogę uzyć przy równaniu 3
stopnia
20 paź 14:08
Jerzy:
Zauważ,że x = 1 jest pierwiastkiem , teraz podziel go przez (x −1)
20 paź 14:15
Benny: x3+3x2−3−1=(x3−1)+3(x2−1)=(x−1)(x2+x+1)+3(x−1)(x+1)=(x−1)(x2+x+1+3x+3)=
=(x−1)(x2+4x+4)=(x−1)(x+2)2
20 paź 14:18
Kredowiec: Z tego co kojarzę to jest to sposób z matematyki rozszerzonej, a zadanie jest z matematyki
podstawowej z działu ze wzorami skróconego mnożenia bo koledze pomagam
20 paź 14:19
Jerzy:
To zrób tak, jak Ci napisałem.
20 paź 14:25
Kredowiec: Skąd to się wzięło?
(x−1)(x2+x+1)
20 paź 14:25
5-latek: To po co bierzesz sie za rzeczy ktorych nie potrafisz ?
najpierw sie sam naucz a potem pomagaj . OK?
20 paź 14:25