parametr
matthew: Cześć,
Mam takie zadanie:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x) = (m−1)x
2 + 2mx − m ma
dokladnie 2 m. zerowe jednakowych znaków.
Zrobiłem tak:
f(x) = (m−1)x
2 + 2mx − m
m−1≠0
m≠1
1
o Δ>0
Δ = (2m)
2 − 4 * (m−1) * m = 4m
2 +4m
2 −4m = 8m
2 − 4m
8m
2 − 4m >0
m(8m − 4) >0
m=0 8m−4=0
8m = 4
Nie jestem pewny, czy dobrze zrobiłem.......
Bardzo proszę o sprawdzenie...

Dziękuję
9 sty 23:27
ula: trochę nie tak
{m−1≠0
{Δ>0
{x1*x2>0 wzory Vieta
pominęłaś ostatni warunek i policzyłaś źle Δ
Δ=(2m)2−4(m−1)*m>0
4m>0
m>0
9 sty 23:34
jo: Ponieważ miejsca zerowe mają być jednakowych znaków to jeszcze trzeba skorzystać ze wzorów
Viete'a.
9 sty 23:36
ula: x
1*x
2=
ca
m*(m−1)<0
0 1
m∊(0;1)
część wspólna wszystkich zalożeń
m∊(0;1)
9 sty 23:39
ula: jeszcze raz przeliczyłam Δ ty masz dobrze zgubiłam −
x∊(−∞;0)suma(12;∞)
m∊(0;1) → m∊(12;1)
9 sty 23:45
dede:
Poprawne warunki zad. to:
1/ m≠1
i 2/ Δ≥0 ( bo mogą być dwa takie same ( bo tych samych znaków)
i 3/ x1*x2 >0
poprawna odp : m€ < 12, 0)
9 sty 23:56
matthew: a dlaczego, musze jeszcze skorzystać ze wzorów Viete`a?
Czyli tak... bo juz pogubiłem ... co mam dobrze, pierwsze dwa warunki, tak?
trzecim warunkiem są wzory Viete`a?
10 sty 00:03
sssss:
1 warunek : jest po to aby byla to funkcja kwadratowa
2 warunek : Δ>0 aby mial DOKLADNIE 2 miejsca zerowe (to do dede)
3 warunek : Wzor Viete'a , aby oba miejsca zerowe byly tych samych znakow.
10 sty 00:08
dede:
bo x1*x2 = ( −)*(−) >0 i x1*x2 = ( +)*(+) >0
czyli jak obydwa jednakowych znaków , to ich iloczyn >0
zatem 3/ warunek: ca >0
10 sty 00:09
dede:
Niech
Anna to potwierdzi

że
Δ≥0 ...... to może wreszcie uwierzycie
10 sty 00:13
sssss: Jezeli obydwa sa takie same , czyli x1= 1 i x2 = 1 , to jest 1 miejsce zerowe.
10 sty 00:14
matthew: Czyli cos takiego?
2m(m−1) > 0
2m
2 −2m >0
m(2m−2) > 0
m=0 2m−2=0
2m = 2
m = 1
10 sty 00:15
matthew: x
1 + x
2 >0
−2m(m−1) > 0
−2m
2 + 2m >0
−2m(m−1)>0
m=0 m=1
10 sty 00:19
dede: do
sssss
jakie jedno

x
1=1 v x
2= 1 −−− to jedno podwójne ( czyli dwa takie same )
gdyby było napisane dwa
różne miejsca zerowe
to wówczas Δ >0

więcej nie dyskutuję , bo to dla mnie banał
10 sty 00:26
sssss: Matthew, zle wstawiles.
x1 * x2 = ca
−mm−1 > 0
−m(m−1)>0
m=0 ∨ m=1
m∊(0,1)
czesc wspolna wszystkich : ( 0 ; 12 ).
10 sty 00:29
sssss:
do dede:
Postepujac wedlug Twojej teorii , ze mozna miec 2 takie same miejsca zerowe, to rowniez mozna
miec 10000000000000000 miejsc zerowych, o takiej samej wartosci. x1 = 1 , x2 = 1 , x3 = 1 ,
x4= 1 .... x99999999999999 = 1 .
Einstein!
10 sty 00:32
dede:
równanie kwadratowe nie może mieć więcej niż dwa miejsca zerowe

więc nie może mieć ich 1000
10 sty 01:12
sssss:

Wiem , ale tak czy inaczej , jak komus udowodnisz ze rownanie ma 2 takie same pierwiastki?
rysunek przedstawia 2 miejsca zerowe
10 sty 01:23
sssss:

a tak ma 1
10 sty 01:24
sssss:
dede: czyli w takim razie, jesli robiac zadanie, wyjdzie mi Δ=0 , to czy mam napisac x1=1,
x2=1 ?
10 sty 01:48
sssss:
dede: wstaw 1/2 , ktora wedlug Ciebie zalicza sie do rozwiazania, pod m. po wstawieniu , Δ=0 ,
co daje nam jedno rozwiazanie, niezgodne z trescia zadania.
Pozdrawiam
10 sty 01:52
dede:
piszesz x
1=x
2= 1
ale w zad. z parametrami juz bierzemy pod uwagę
jaka jest treść zadania;
gdyby było ma dwa różne pierwiastki ; to Δ>0
" " " " pierwiastki różnych znaków ; to Δ>0
" " dwa pierwiastki ujemne : to Δ≥0
" " " " " dodatnie : to Δ≥0
" " " dwa pierwiastki : to Δ≥0
itd. itp.
10 sty 01:54
Bogdan:
Potwierdzam słowa
dede. Witaj
Eto
10 sty 02:34
sssss: No coz, w takim razie przegralem te bitwe

jeszcze sie zapytam moich nauczycieli , bo do
konca nie jestem przekonany.
10 sty 02:37
Eta:
Witaj
Bogdanie
10 sty 02:54