Calka
dipsi: Proszę pomoc całka
∫t*2
t dt
Chciałam zrobić to przez części
| | 2t | |
= t* |
| −∫ {2t}{LN 2} dt ale to cos chyba się źle dzieje |
| | LN 2 | |
Proszę o pomoc
20 paź 13:09
dipsi: Za całka ułamek
20 paź 13:09
dipsi: ?
20 paź 13:18
Adamm: dobrze jest, leć dalej
20 paź 13:22
Jerzy:
Całkuj przez części:
u = t v' = 2
t
20 paź 13:23
dipsi: Jerzy właśnie tak calkuje
20 paź 13:33
dipsi: Zaraz napisze co mi wychodzi, ale ta całka jest jakas bardzo dziwna
20 paź 13:34
dipsi: | | 1 | | −2 | |
Czy pochodna |
| jest |
| ? |
| | LN 2 | | (LN 2)2 | |
20 paź 13:36
20 paź 13:37
dipsi: Czyli 0
20 paź 13:39
Adamm: a ile to jest całka z ∫2xdx
| | x2 | |
według ciebie to jest |
| tak? |
| | 2 | |
20 paź 13:40
Adamm: dobra, zignoruj mój ostatni post
| | 2t | |
przecież policzyłaś całkę z 2t tak? to nie ma problemu z całką ∫ |
| dt |
| | ln2 | |
20 paź 13:42
dipsi: Czyli calk z 0 =0 wyszło
Dzięki wielkoe za pomoc
20 paź 13:42
Jerzy:
| | 2t | | 1 | | 2t | | 1 | |
= t* |
| − |
| ∫2tdt = t* |
| − |
| 2t + C |
| | ln2 | | ln2 | | ln2 | | ln22 | |
20 paź 13:45