obliczyć podaną granicę ciągu
Kuubi: lim = √20n2−4n − 2√5n
n→∞
Witam mam problem, wiem, że wynik ma być −1√5 ale nie wiem jak się za to zabrać,
pozdrawiam i z góry dziękuje
20 paź 12:51
Adamm: | | √20n2−4n+2√5n | |
(√20n2−4n−2√5n)* |
| |
| | √20n2−4n+2√5n | |
20 paź 12:54
Janek191:
| | 20 n2 − 4n − 20 n2 | | −4 n | |
an = |
| = |
| = |
| | √20 n2 − 4 n +2√5 n | | √20 n2 − 4n+2√5 n | |
więc
| | − 4 | | −4 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| = − |
| |
| | √20 + 2√5 | | 4√5 | | √5 | |
n→
∞
Korzystamy z wzoru :
20 paź 13:05
Kuubi: Doszedłem do postaci −2n/
√5n2−n i nie wiem co dalej
20 paź 13:10
Kuubi: Pisząc drugą wiadomość nie widziałem jeszcze odpowiedzi od Janka, dzięki wielkie, wszystko
jasne
20 paź 13:11
Adamm: | | −2n | | −2 | |
U{−2n}{√5n2−n= |
| = |
| |
| | √n2√5−1/n | | √5−1/n | |
20 paź 13:12