Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji
studentka: Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji
a) y= x3+x2−16x−16
b) y= −x3+9x
c) y= (x+1)22x
20 paź 12:39
Jerzy:
a) ustal dziedzinę i policz pochodną
20 paź 12:44
studentka: A jak bym miała zbadać przebieg zmiennosci funkcji?
20 paź 12:56
Jerzy:
Właśnie od tych dwóch rzeczy trzeba zacząć.
20 paź 12:57
studentka: a potem wyliczyc granice?
20 paź 13:03
Adamm: potem sprawdzasz znak pochodnej
20 paź 13:04
Jerzy:
Na liczenie granic przyjdzie czas.
20 paź 13:05
studentka: a moglibycie pokazac mi na przykladzie b jak mam to zrobic
20 paź 13:06
Adamm: a) f(x)=x
3+x
2−16x−16
f'(x)=3x
2+2x−16>0
Δ=196
| | 8 | | 8 | |
wiemy więc że dla x∊(−∞;− |
| >u<2;∞) funkcja rośnie, a dla x∊<− |
| ;2> maleje |
| | 3 | | 3 | |
20 paź 13:08
Jerzy:
f'(x) = −3x2 + 9
Ustal kiedy pochodna sie zeruje
20 paź 13:09
Adamm: | | 8 | |
poprawka, dla x∊(−∞;− |
| >, x∊<2; ∞) funkcja rośnie |
| | 5 | |
20 paź 13:10
studentka: To juz rozumiem
20 paź 13:10
Mariusz:
Przebieg zmienności to nie tylko pochodna aczkolwiek znaczna jego część to
analiza pierwszej i drugiej pochodnej
20 paź 20:17