wyznacz dziedzinę funkcji
zainteresowany: Wyznacz dziedzinę funkcji daną wzorem:
f(x)=[arc sin |2x−1|/arc tg(x+1)] + √x/arc tg x
Ktoś ma pomysł jak to sensownie rozwalić?
20 paź 12:37
Jerzy:
Czy ostatni arcus jest pod pierwiastkiem ?
20 paź 12:51
zainteresowany: nie, jest w mianowniku
20 paź 13:13
Adamm: −1≤|2x−1|≤1, arctg(x+1)≠0, x≥0, arctg(x)≠0
20 paź 13:15
Adamm: arctg(x)=0 ⇒ x=0
20 paź 13:17
Jerzy:
Warunki:
1) x ≥ 0
2) x ⊂ (−π/2;π/2)
3) arctgx ≠ 0
4) I2x−1I ≤ 1
5) (x + 1) ∊ (−π/2;π/2)
6) arctg(x+1) ≠ 0
20 paź 13:18
Jerzy:
O dwa za dużo...usuń 2 i 5
20 paź 13:28