Pomoże ktoś przy ekstremum warunkowym
Ania: f(x,y)=x0,25y0,75 warunek x+2y=9
utworzyłam równanie L(x,y,λ)=x0,25y0,75−λ(x+2y−9)
mam pochodne takie wyliczone
L'x=0,25x−0,75y0,75−λ
L'y=0,75y−0,25x0,25−2λ
L'λ=−(x+2y−9)
ale nie jestem pewna czy dobre te pochodne
20 paź 10:27
Leszek: pochodne są policzone dobrze ,rozwiązuj dalej
20 paź 10:30
Ania: Tylko właśnie nie wiem jak się dalej za to zabrać
20 paź 10:35
Leszek: L'x =0
L'y=0
eliminujemy λ i uwzględniamy warunek i wyznaczamy punkty
20 paź 10:48
Ania: Ale tam mam różne potęgi to nie wiem jak się pozbyć λ
20 paź 10:59
Leszek: przez podstawienie z pierwszego równania L'x=0 ⇒ λ = 0,25*(y/x)3/4
20 paź 11:05