opór
Zuza:

to odbiorniki
R1= 6 Ω
R2=R3=2Ω
R6=R7=3Ω
R4=8Ω
R5=6Ω
Jak policzyć R zastępczy?
Ma wyjść 4Ω
U=18v
nie czaję czemu między 1 a 3 jest węzeł
zdaje się mi, że między b i c oraz c i a jest zerowy spadek potencjałów, czyli 4 i 5 nie
powinny być wliczane?
−−−
proszę, jeśli ktoś umie, żeby pomógł
potem mam obliczyć jeszcze opór zastępczy między A i C oraz B i C
byłabym wdzięczna chociaż za opór zast. układu
20 paź 03:34
Zuza: sorka, ma wyjść opór zastępczy układu 9Ω
20 paź 03:37
Zuza: zrobiłam sobie sama, dzięki
20 paź 09:06
Zuza:
20 paź 09:06
jc:
R8, R9, R10, R11 − opory zastępcze
R8= R1+R3 = 6+2=8 szeregowo
R9= 1/(1/R8 + 1/R4) = 1/(1/8+1/8) = 4 równolegle
R10 = R2+R9 = 2+4=6 szeregowo
R11 = 1/(1/R5+1/R10) =1/(1/6 + 1/6) =3 równolegle
Wynik = R7+R11+R6 = 3+3+3 = 9 szeregowo
20 paź 09:07