Matura
Maturzystka: Suma drugiego, czwartego i szóstego wyrazu ciągu arytmetycznego jest równa 42. zaś suma
kwadratu wyrazu drugiego i kwadratu wyrazu trzeciego jest równa 185. wyznacz wyraz pierwszy i
różnicę tego ciągu
9 sty 23:18
jo:
a2 + a4 + a6 = 42
a22 + a23 = 185
Musisz wszystkie te wyrazy zastąpić 'wzorem ogólnym' na n−ty wyraz aby powstał układ 2 równań z
2 niewiadomymi: a1 i r.
9 sty 23:25
ja ;D: znaczy ze jak?
9 sty 23:53
sssss:
an=a1−(n−1)*r
a2 + a4 + a6 = 42
a22 + a23 = 185
a2 = a1 − r
a3 = a1 − 2r
a4 = a1 − 3r
a6 = a1 − 5r
uklad rownan z tego:
a1 − r + a1 − 3r + a1 − 5r = 42
(a1 − r)2 +(a1 − 3r)2 = 185
10 sty 00:01
paziówna: do sssss: czemu we wzorze na n−ty wyraz ciągu masz różnicę, skoro jest suma?
an = a1 + (n−1)r
10 sty 01:43
sssss:
Prawda, moj blad. Jeszcze nie zapamietalem dobrze tego wzoru, dopiero wczoraj sie dowiedzialem
o ciagach
10 sty 01:49
paziówna: a2 = a1 + r
a3 = a1 + 2r
a4 = a1 + 3r
a6 = a1 + 5r
a2 + a4 + a6 = 42 ∧ a22 + a32 = 185
(a1 + r) + (a1 + 3r) + (a1 + 5r) = 42 ∧ (a1 + r)2 + (a1 + 2r)2 = 185
3a1 + 9r = 42 ⇒ a1 = 14 − 3r
(a1 + r)2 + (a1 + 2r)2 = 185
(14 − 3r + r)2 + (14 − 3r + 2r)2 = 185
(14 − 2r)2 + (14 − r)2 = 185
196 − 56r + 4r2 + 196 − 28r + r2 − 185 = 0
5r2 + 84r + 207 = 0
Δ = 842 − 4*5*207 = 7056 − 4140 = 542
r1 = −3 ∨ r2 = −13,8
a1 = 23 a1 = 55,4
10 sty 01:55
paziówna: ciągi... to pewnie drugoklasista jesteś?
10 sty 01:55
sssss: Tak
10 sty 01:57
paziówna: ee, to jeszcze nie czujesz oddechu matury na karku, co?

czy już was straszą? nade mną
się znęcali od pierwszej klasy
10 sty 02:00
sssss: Sam sie staram znecac nad soba, bo druga klasa to juz najwyzszy czas wziac sie za siebie i
nauke, szczegolnie jesli sie planuje studia zwiazane z matematyka
10 sty 02:09
paziówna: no proszę, jaką ambitną młodzież mamy w tych czasach

a jakie studia? pewnie jakaś ekonomia
10 sty 02:14
sssss: Gorzej, informatyka
10 sty 02:15
paziówna: pięęęknie!

a na jakiej uczelni?
10 sty 02:17
sssss: Politechnika Warszawska jesli sie uda, ale chyba nie mam co liczyc, 100% z matury rozszerzonej
to dosyc wysoka poprzeczka, a przy mojej zdolnosci gubienia minusow, to raczej niemozliwe
10 sty 02:20
paziówna: co? a jak stoisz z angielskim?
10 sty 02:21
paziówna: jakie 100% z matury rozsz?
10 sty 02:21
sssss: Byla raz jakas Pani z jakies placowki informacyjnej dla maturzystow u nas w szkole, i mowila ze
zdecydowana wiekszosc ubiegajacych sie o miejsca wlasnie na polibude na ten wydzial, miala po
100%

z angielskim dobrze sobie radze, ale do matury jeszcze sie duuzo wiecej naucze
10 sty 02:24
paziówna: no to słuchaj. z tego co ja wiem, to jakaś bzdura z tym 100%. może się ubiegają, ale próg
oscyluje w okolicach 80%, bym powiedziała. jak coś, jest jeszcze kierunek computer science,
gdzie uczysz się po ang, trochę to kosztuje(tzn płacisz za studia po ang), ale łatwiej się
dostać, plus mam trochę znajomych na tym kierunku i są b. zadowoleni. aha, no i ja mówię o
informatyce z wydziału MiNI(matematyki i nauk informacyjnych), są jeszcze dwie, na dwóch
innych wydziałach(nie pytaj mnie dlaczego, ja nie wiem). sama jestem z politechniki, z mini
10 sty 02:28
sssss: Sasiad byl w na takich studiach gdzie wyklady byly po angielsku. Latwo sie dostac, ale nie
latwo przetrwac

z tego co patrzylem na stronie polibudy, to wlasnie chyba bede sie kierowal
na ten mini. Chce zostac programista, ale nie wiem ktory kierunek jest najlepszy , wydaje mi
sie ze ten
10 sty 02:35
paziówna: nie łatwo przetrwać?! kochany... są i tacy(3. rok) którzy mają po 7 przedmiotów
niepozaliczanych, niektóre nawet z 1. roku... ja czasem mam wrażenie, że tam to się wszystko
da
10 sty 02:37
sssss: Ja tylko slyszalem se tam tak jest

bycmoze mowimy o 2 roznych uczelniach
10 sty 02:39
paziówna: nie no daj spokój

po prostu... jest luz
10 sty 02:46
sssss: Zobaczymy za 1,5 roku, po mojej maturze , gdzie bede skladal papiery

a teraz dobranoc
wszystkim, dziekuje za pomoc w zadaniach, i za poprawianie moich bledow
10 sty 02:49
paziówna: dobranoc
10 sty 02:49
MatematycznyPapiez: @paziówna zrobiłaś błąd w swoich obliczeniach, −56r−28r daje −84r
a u ciebie wyszło na plusie. Może wyniku delty to niezmienia ale
dalej przy podstawieniu pod wzór na miejsce zerowe owszem,
przez co wyszlo ci źle "r" i a1
Powinno wyjść r = 3 i a1 = 5
14 kwi 18:34