liczby zespolone
papa: Rozwiazac nastepujace rownania, w ktorych niewiadoma 'z' jest liczba zespolona:
c) |(2+i)z| − (3−i)z = −5i
help
19 paź 22:56
Mila:
|(2+i)*z|=−5i+(3−i)z
|2+i|*|z|=−5i+(3−i)z
√5*|z|=−5i+(3−i)z
z=x+iy, x, y∊R
√5*√x2+y2=−5i+(3−i)*(x+iy)
√5*√x2+y2=−5i+3x+3iy−ix+y
√5*√x2+y2=(3x+y)+i*(3y−x−5)⇔
√5*√x2+y2−(3x+y)+i*(3y−x−5)=0
√5*√x2+y2=(3x+y) i 3y−x−5=0⇔x=3y−5
√5*√x2+y2=10y−15 /2 po wykonaniu redukcji
x2+y2=20y2−60y+45
(3y−5)2=19y2−60y+45⇔
y2−3y+2=0
y=1 lub y=2
x=−2 lub y=1
z1=−2+i
z2=1+2i
Podstaw do równania i sprawdź.
19 paź 23:34
papa: zgadza sie, dzieki
19 paź 23:46
Mila:
19 paź 23:52
papa: kurczę, męczę się jeszcze z łatwiejszym przykładem tj.:
|z| + (1+i)z = 4 + 7i
robię go tak:
√x2+y2 + (1+i)(x+iy) − 4 − 7i =0
√x2+y2 + x + iy + ix − y − 4 −7i = 0
√x2+y2 + i(y+x−y) + x − y − 4 = 0
wydaję mi się, że źle to rozkładam i donikąd to mnie nie doprowadzi
20 paź 00:04
5-latek : Masz racje
Zle rozkladasz a to prosta droga do 0 punktow
20 paź 10:05
Mila:
|z| + (1+i)z = 4 + 7i
z=x+iy, gdzie, x,y∊R
√x2+y2+(1+i)*(x+iy)=4+7i⇔
(
√x2+y2+x−y−4)+i*(x+y−7)=0
⇔(
√x2+y2+x−y−4)=0 ∧ (x+y−7)=0
(
√x2+y2+x−y−4)=0 ∧y=−x+7
√x2+y2+x−(−x+7)−4=0
√x2+y2+2x−11=0
| | 11 | |
√x2+y2=11−2x / 2 dla 11−2x≥0⇔ |
| ≥x |
| | 2 | |
Po podniesieniu do kwadratu:
x
2+(−x+7)
2=121−44x+4x
2
x
2+x
2−14x+49=121−44x+4x
2
2x
2−30x+72=0 /:2
x
2−15x+36=0
Δ=225−144=81
x=3 lub x=12∉D
y=−3+7=4
z=3+4i
======
20 paź 17:55