|z|-z=i
ppuu11: |z|−z=i
udowodnij że ma rozwiązania
19 paź 22:54
Jack: a moze udowodnic ze nie ma?
19 paź 23:04
Jack: z = x + iy
|z| − z = i
√x2+y2 − (x+iy) = i
√x2+y2 − x − iy = i
{√x2+y2 − x = 0
{ − y = 1 −−>>> y = − 1
Pierwsze rownanie :
√x2 + y2 = x
√x2+1 = x /2 , załozenie x > 0
x2 + 1 = x2
1 = 0 sprzecznosc
odp. brak rozw.
19 paź 23:07
Mila:
z=x+iy gdzie, x, y∊R
|z|=z+i
√x2+y2=x+iy+i
√x2+y2=x+i(y+1)
y+1=0⇔y=−1
√x2+1=x
x2+1=x2
1=0 sprzeczność ⇔brak rozwiązań
19 paź 23:11
qwerty: √x2+y2−(x+yi)=i
√x2+y2−x−yi=i
√x2+y2−x=i+yi
√x2+y2−x=i(1+y)
(√x2+y2−x)/(1+y)=i
((√x2+y2−x)/(1+y))2=−1 |2
co jest sprzeczne
19 paź 23:31
WKZ: Mila zerkniesz do mojego zdania?
19 paź 23:35
PW: Dla zabawy spróbujmy bez "y":
|z| − z = i
|z| = z + i,
a ponieważ lewa strona jest liczbą rzeczywistą, oznacza to, że
z = x − i, x∊R.
Wobec tego
|z| = √x2 + 1.
czyli badane równanie ma postać
√x2 + 1 − x + i = i
√x2 + 1 = x,
co jest niemożliwe (lewa strona jest większa od prawej dla dowolnej x).
20 paź 09:21
jc:
|z| − i=z
sprzęgamy
|z| + i =z*
mnożymy stronami
|z|2+1=|z|2 czyli 1=0.
20 paź 09:51
PW: Jeszcze lepsze

− bez x i bez y.
20 paź 09:55