wyznaczyć
WKZ:

Wyznaczyć:
n=1∪
∞An
jeśli:
jak się za to zabrać?
19 paź 22:45
Mila:
Może JC pomoże, nie pamiętam co oznacza symbol ∪.
19 paź 23:40
19 paź 23:43
ICSP: A1 ⊃ A2 ⊃ A3 ⊃ ...
więc suma jest największym zbiorem czyli A1.
19 paź 23:44
WKZ: a jak to jakoś formalnie zapisać?
i jeszcze jedna sprawa co oznacza podobny symbol do tego tylko, że odwrócony do góry nogami?
19 paź 23:48
19 paź 23:56
ICSP: Interesuje Ciebie fragment od "suma uogólniona".
19 paź 23:56
WKZ: ICSP
czyli n=1∪∞=(−1,2), dobrze?
20 paź 12:07
WKZ: oczywiście n=1U∞An=(−1,2)
20 paź 12:08
ICSP: tak. Teraz wyznacz iloczyn uogólniony.
20 paź 12:10
WKZ: dobrze rozumiem, że chodzi tu o część wspólną? tylko jak mam to wyznaczyć?
20 paź 12:14
ICSP: Rozpisz kilka pierwszych zbiorów.
Narysuj je na osi liczbowej.
20 paź 12:18
WKZ:

dla n=1 mam:
(−1,2)
dla n=2
dla n=3
dla n =4
i nadal nic nie widzę
20 paź 12:30
ICSP: Jeżeli będziemy brać bardzo duże n to do jakiej liczby będzie się zbliżał lewy koniec
przedziału?
Czy ta liczba zostanie osiągnięta czy nie ?
Tak samo prawy koniec przedziału?
20 paź 12:32
WKZ: z lewy koniec przedziały będzie się zbliżał do 0 i tej wartości nie osiągnie
i chyba z prawym końcem mam taką samą sytuacje
20 paź 12:39
ICSP: więc czym będzie iloczyn ?
20 paź 12:40
WKZ: zbiorem pustym?
20 paź 12:41
ICSP: Nie. Ponieważ muszę iść na seminarium to podam Ci odpowiedź :
[0,1]
20 paź 12:45
WKZ: mógłbyś mi to jeszcze raz wieczorem wytłumaczyć?
20 paź 12:46
WKZ: chyba już zrozumiałem, czy to chodzi o te liczby do których będą się zbliżać końce przedziałów?
20 paź 12:48
WKZ: już rozumiem, widzę to!
dzięki
ICSP 
20 paź 12:59
WKZ: mógłbyś
ICSP sprawdzić te przykłady:
1)
n=1U
∞A
n= <0,+
∞),
n=1∩
∞A
n=∅
i An=[n−1,n]
2)
n=1U
∞A
n=<0,1>,
3)
n=1U
∞A
n=R ,
n=1∩
∞A
n={1}
i A
n={x∊R: x
2+2x+n≥0}
4)
n=1U
∞A
n=(0,1),
20 paź 17:49