matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Maura podst.
ja.:
Tangens kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa Prawidłowego czworokątnego jest równy 2/3. oblicz tangens nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy tego ostrosłupa. Proszę o pomoc!
9 sty 22:50
Anna:
pomogę
9 sty 23:08
Anna:
2
tgα =
tgβ = ?
3
h
Z ΔSOE :
= tgα
a
2
h
2
a
=
/*
a
2
3
2
a
h =
3
h
a
3
a
2
Z ΔSOC : tgβ =
=
=
*
=
d
2
a
√
2
2
3
a
√
3
2
√
2
=
=
3
√
2
3
9 sty 23:22