Wyznacz zbiór wartości funkcji logarytmicznej
piotrek: Wyznacz zbiór wartości funkcji
mam taki przykłady
f(x) = log13(x4+3)
tu nie mam pomysłu jak to ruszyć
f(x) = 3log13x
f(x)=sin(log x)
f(x) = log22x
19 paź 22:27
Adamm: x4+3≥3
log1/3(x4+3) jest funkcją malejącą więc 3 będzie jej największą wartością
log1/33=−1
ZW=(−∞; −1>
19 paź 22:32
Adamm: | | 1 | |
3log1/3x=3−log3x=x−1= |
| |
| | x | |
co do f(x)=sin(log(x)), logx∊ℛ więc sin(log(x))∊<−1;1>
log
22
x=x
19 paź 22:34
piotrek: f(x)=sin(log x) czyli to idąc tropem tego że log x to ZW= R
to ZW sinsusa jest <−1;1> tak ?
19 paź 22:35
Adamm: tak
19 paź 22:35
Adamm: chociaż zamiast zbiór wartości sinusa, etc. wolałbym żebyś używał pojęcia "sinus należy" etc.
19 paź 22:36
piotrek: log22x=x ( w sumie to mi się kojarzy z własnością)
ogólnie rzecz mówiąc liczymy zbiór wartości danej funkcji np. 2x
i wkładamy to do logarymu ?
19 paź 22:42
piotrek: x4+3≥3 skąd tu taka liczba nie rozumiem tego skąd znak "≥" skąd "3" ?
19 paź 23:09