równanie
Patka: rozwiąż równanie
x3−1=3y2+x gdzie x,y∊C
rozpisałam to jako
x(x+1)(x−1)=3(y−1)(y+1)
19 paź 22:10
Patka: ...
nie wiem czy potrzebnie to rozkładałam na czynniki dlatego proszę o pomoc ponieważ nie mam
pomysłu co dalej
19 paź 22:11
po:
ja nawet nie rozumiem tego rozlozenia..
19 paź 22:14
ICSP: x3 − x = 3y2 + 1
3 | x3 − x , ale 3 |/ 3y2 + 1
Równanie jest sprzeczne.
19 paź 22:17
5-latek : Zrobila tak
x3−x= 3y2+1 ale y2+1≠(y−1)(y+1)
19 paź 22:17
Leszek: Trzeba wyznaczyc stad y(x)
y =√x3−x−1/√3
19 paź 22:17
Adamm: x(x+1)(x−1)=3y2+1
x(x+1)(x−1) jest podzielne przez 3 więc 3y2+1 musi być podzielne przez 3, ale przy dzieleniu
przez 3 daje resztę 1, stąd równianie nie ma rozwiązań w liczbach całkowitych
19 paź 22:18
po:
wiem, ze tak zrobila
19 paź 22:19
Patka: 5−latek − masz rację

zły znak pojawił mi się przy 1
19 paź 22:19
19 paź 22:21
Leszek: Okresl dziedzine i najlepiej sporzadz wykres pamietajac ,ze x,y ε C
19 paź 22:21