Mała: Kto pomoże


W prawidłowy graniastosłup trójkątny wpisano walec w ten sposób, że okręgi
ograniczajace podstawy walca sa wpisane w podstawy graniastosłupa. Oblicz pole
powierzchni bocznej tego walca, gdy kazda krawedz graniastosłupa ma długosc a.
5 lis 15:45
życzliwa: czyli mamy że wysokość walca jest równa a,
podstawa jest wpisaa w trójkąt równoboczny, czyli r=1/3 wysokości tego trójkąta, czyli
r=(a√3)/6
czyli pole walca wynosi 2*πr2+2πr*a, podstaw r i otrzymasz Pw=[πa2(1+2√3)]/6
5 lis 17:20