Metryka
student: 1) Niech (X,d)−przestrzeń metryczna a φ: [0, ∞ ) → [0, ∞) −funkcja o własnościach:
i) φ jest malejąca
ii) φ(x)=0 ⇔ x=0
iii) φ(x+y) ≤ φ(x) + φ(y), dla x,y∊ [0,∞ )
Dla x,y ∊X definiujemy: dφ (x,y)= φ(d(x,y))
2) Sprawdź, że funkcje:
φ(x)=kx (k>0), φ(x)= √x ,φ(x)=x1+x mają własności i) − iii)
19 paź 22:01
math_love: Dla φ(x)=kx (k>0):
i) bierzemy x1<x2 i badamy znak f(x1)−f(x2).
f(x1)−f(x2)=kx1−kx2=k(x1−x2)<0, bo k>0, x1−x2<0, bo założyliśmy, że x1<x2, czyli
funkcja jest rosnąca, zatem i) nie zachodzi
ii) "→"
φ(x)=0 to kx=0 to x=0, bo k>0
"←" x=0 to kx=0, zatem iI) zachodzi
iii) φ(x+y)=k(x+y)=kx+ky=φ(x) + φ(y) , zatem iii) zachodzi
Pozostałe podobnie.
19 paź 22:22
student: w i) powinno być niemalejąca
19 paź 23:17