matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż rówananie
sda:
5
x
− 5
(
3−x) = 20
19 paź 21:46
sda:
O tutaj dobrze: 5
x
− 5
3−x
= 20
19 paź 21:47
Janek191:
5
3
5
x
−
= 20
5
x
5
x
= t > 0
125
t −
= 20 / *t
t
t
2
− 20 t − 125 = 0 Δ = 400 − 4*1*(−125) = 400 + 500 = 900
√
Δ
= 30
20 + 30
t =
= 25
2
5
x
= 25 = 5
2
x = 2 ====
19 paź 22:03