granica
Endrju: Granica lim x−>
∞ (
√x2 − 3x − x) pomoże ktoś?
19 paź 21:31
Janek191:
lim f(x) = − 1,5
x→∞
19 paź 21:37
19 paź 21:38
Endrju: Wynik to ja znam tylko jak do tego dojść? Bo przez sprzężenie coś mi nie wyszło
19 paź 21:38
Endrju: ok mam swój błąd
19 paź 21:39
Janek191:
| | x2 −3 x − x2 | | −3 x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | √x2 − 3 x + x | | √x2 − 3 x + x | |
19 paź 21:40
Endrju: A jeszcze jedno w kolejnym przykładzie mam taką samą funkcję tylko x−> −∞ i odpowiedź jest ∞
19 paź 21:42
Janek191:
√ x2 − 3 x → +∞, gdy x → − ∞
− x → +∞, gdy x → − ∞
więc
lim f(x) = + ∞
x→ −∞
19 paź 22:09