Pierwiastki
madzialenka: cześć, pomoże ktoś? (3+√3/√3)2
19 paź 21:04
19 paź 21:06
madzialenka: tak
19 paź 21:07
Janek191:
... = ( √3 + 1)2 = 3 + 2√3 + 1 = 4 + 2√3
19 paź 21:07
madzialenka: a jak to zrobiłeś?
19 paź 21:10
Janek191:
Wykonałem dzielenie przez
√3
19 paź 21:11
5-latek : Sprobuj najpierw usunac niewymiernosc z wyrazenia w nawiasie
19 paź 21:12
19 paź 21:16
Janek191:
Źle
19 paź 21:17
madzialenka: *√3?
19 paź 21:19
Janek191:
Można też tak :
| 3 + √3 | | √3 | | 3√3 + 3 | |
| * |
| = |
| = √3 + 1 |
| √3 | | √3 | | 3 | |
19 paź 21:19
5-latek : | | a | | a2 | |
Zrob moze tak ( |
| )2= |
| |
| | b | | b2 | |
19 paź 21:20
5-latek : To juz bedzie Janek 191 pomagal .
19 paź 21:20
Janek191:
To już koniec
19 paź 21:21
madzialenka: to tak jak ty to liczysz to wychodzi mi w przykladzie 4, a to bledna odpowiedz
19 paź 21:24
Janek191:
O 21.07 jest najprostszy sposób
19 paź 21:25
5-latek : TO nie rowna sie 4
(√3+1)2= policz
19 paź 21:26
Janek191:
| ( 3 + √3)2 | | 9 + 6√3 + 3 | | 12 + 6√3 | |
| = |
| = |
| = 4 + 2√3 |
| (√3)2 | | 3 | | 3 | |
19 paź 21:29