Znaleźć ekstrema warunkowe funkcji
Ania: f(x,y)=xy pod warunkiem x2+y2=16
19 paź 21:00
Adamm: y=λ2x
x=λ2y
4λx
2+x
2=16
y
2=x
2
x
2=8
x=±2
√2, y=±2
√2
y=0, x=0
(0; 0), (2
√2; ±2
√2), (−2
√2; ±2
√2)
19 paź 21:11
Adamm: | | 16 | |
zapomniałem o kwadracie przy x2= |
| , jedyne punkty to |
| | 4λ2+1 | |
(2
√2; ±2
√2), (−2
√2; ±2
√2)
19 paź 21:12
Ania: utworzyłam równanie g(x,y)=x2+y2−16
L(x,y,λ)=xy−λ(x2+y2−16)
wyliczyłam pochodne
L'x=y−2xλ
L'y=x−2yλ
L'λ=−(x2+y2−16)
nie robi się tego tym sposobem
19 paź 21:13
19 paź 21:15
jc: Największą wartość mamy dla x=y=±√16, najmniejszą dla x=−y=±√16.
Wynika to z nierówności pomiędzy średnimi: (x2+y2)/2 ≥ √x2y2 = |xy|
(równość w tylko w przypadku x2=y2). Wartości ekstremalne = ± 8.
19 paź 21:24
keczup: 4λx2+x2=16 skąd tu to 4λ
19 paź 21:29
Adamm: keczup miało być 4λ2x2+x2=16, wstawiłem z jednego równania
19 paź 21:33