3x+2 | π | |||
Mam wzór f(x) = 2arcsin( | ) + | |||
5 | 2 |
7 | ||
− | ≤x≤1 | |
3 |
3x+2 | π | |||
2arcsin( | ) + | = 0 | ||
5 | 2 |
π | ||
Przenoszę | ||
2 |
3x+2 | π | |||
2arcsin( | ) = − | |||
5 | 2 |
3x+2 | π | |||
arcsin( | ) = − | |||
5 | 4 |
π | ||
Dochodzę do miejsca, w którym z tabelki wyczytuje że arcsin jest równy − | dla x = | |
4 |
√2 | ||
− | . | |
2 |
√2 | π | 3x+2 | ||||
Wiem że arcsin(− | ) = − | lecz ja mam arcsin( | ) więc | |||
2 | 4 | 5 |
3x+2 | √2 | ||
= − | |||
5 | 2 |
5√2 −4 | ||
x = | co się równa 0,511.... | |
6 |
3x+2 | √2 | ||
= − | |||
5 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |