;)
kasia: Rzucamy kostką, dla której prawdopodobieństwo uzyskania szóstki w pojedynczym rzucie wynosi
| | 1 | |
|
| , aż do momentu uzyskania trzech szóstek (łącznie, niekoniecznie pod rząd). Jakie jest |
| | 20 | |
prawdopodobieństwo, że rzucimy więcej niż 7 razy? Bardzo proszę o pomoc
19 paź 20:31
kasia:
19 paź 23:42
yht:
Schemat Bernoulliego:
p − wyrzucenie 6−stki w pojedynczym rzucie − sukces
1−p − wyrzucenie nie−szóstki w pojedynczym rzucie − porażka
k = 3 − liczba sukcesów
n − liczba rzutów
założenie: n≥k czyli n≥3
Obliczam prawdopodobieństwo że rzucę n=3 razy:
| | | | 1 | | 19 | |
P3 = | *pk*(1−p)n−k = 1*( |
| )3*( |
| )3−3 = |
| | | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 19 | | 1 | |
|
| *( |
| )0= |
| |
| | 8000 | | 20 | | 8000 | |
Obliczam prawdopodobieństwo że rzucę n=4 razy:
| | | | 1 | | 19 | |
P4 = | *pk*(1−p)n−k = 4*( |
| )3*( |
| )4−3 = |
| | | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 19 | | 1 | | 19 | | 19 | |
4* |
| *( |
| )1= |
| * |
| = |
| |
| | 8000 | | 20 | | 2000 | | 20 | | 40000 | |
Obliczam prawdopodobieństwo że rzucę 5 razy:
| | | | 1 | | 19 | |
P5 = | *pk*(1−p)n−k = 10*( |
| )3*( |
| )5−3 = |
| | | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 19 | | 1 | | 361 | | 361 | |
10* |
| *( |
| )2= |
| * |
| = |
| |
| | 8000 | | 20 | | 800 | | 400 | | 320000 | |
Obliczam prawdopodobieństwo że rzucę 6 razy:
| | | | 1 | | 19 | |
P6 = | *pk*(1−p)n−k = 20*( |
| )3*( |
| )6−3 = |
| | | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 19 | | 1 | | 6859 | | 6859 | |
20* |
| *( |
| )3= |
| * |
| = |
| |
| | 8000 | | 20 | | 400 | | 8000 | | 3200000 | |
Obliczam prawdopodobieństwo że rzucę 7 razy:
| | | | 1 | | 19 | |
P7 = | *pk*(1−p)n−k = 35*( |
| )3*( |
| )7−3 = |
| | | 20 | | 20 | |
| | 1 | | 19 | | 7 | | 130321 | | 912247 | |
35* |
| *( |
| )4= |
| * |
| = |
| |
| | 8000 | | 20 | | 1600 | | 160000 | | 256000000 | |
P − zdarzenie, że rzucę co najwyżej 7 razy:
Obliczam prawdopodobieństwo zdarzenia P:
| | 1 | | 19 | | 361 | | 6859 | |
P = P3+P4+P5+P6+P7 = |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | 8000 | | 40000 | | 320000 | | 3200000 | |
| | 912247 | | 1903367 | |
|
| = |
| |
| | 256000000 | | 256000000 | |
P' − zdarzenie, że rzucę więcej niż 7 razy − jest to zdarzenie przeciwne do zdarzenia P, stąd
P' = 1−P
| | 1903367 | |
P' = 1− |
| |
| | 256000000 | |
| | 256000000 | | 1903367 | |
P' = |
| − |
| |
| | 256000000 | | 256000000 | |
20 paź 10:38
PW: Nie podoba mi się to rozwiązanie. Prawdopodobieństwo zdarzenia
A4 − "potrzebowaliśmy 4 rzutów, by uzyskać 3 szóstki" −
należałoby liczyć jako prawdopodobieństwo warunkowe
P(A4) = prawdopodobieństwo uzyskania trzech szóstek pod warunkiem, że w pierwszych trzech
rzutach uzyskaliśmy dokładnie dwie szóstki.
Zapisując zdarzenia jako ciągi zer i jedynek mielibyśmy:
A4 = {(0,1,1,1), (1,0,1,1), (1,1,0,1)}
W wyliczeniach z 10:38 do A4 zostało zaliczone również zdarzenie (1,1,1,0), które jest
niemożliwe − po trzech udanych wynikach już dalej nie rzucamy.
Wymądrzam się, ale nie wiem jak to rozwiązać.
20 paź 12:14
yht:
Mam pewien pomysł jak to zrobić
wiemy, że w ostatnim rzucie musimy wyrzucić szóstkę.
Zatem wyliczenie A
4 proponuję zrobić tak:
xxx6
mamy 3 wolne miejsca
| | | |
wybieramy 2 wolne miejsca dla 6−stek, na | sposoby |
| | |
| | 1 | | 1 | |
prawdopodobieństwo szóstki jest |
| a że mają być 3 szóstki to ( |
| )3 |
| | 20 | | 20 | |
| | 19 | |
pozostałe z wolnych miejsc ma być nie−szóstką, czyli |
| |
| | 20 | |
i zgodnie z regułą mnożenia
Podobnie policzymy A
5
xxxx6
ostatnie miejsce musi być szóstka
zostały 4 wolne miejsca
| |
wybieramy miejsca dla szóstek |
| |
| | 19 | |
zostaną dwa wolne miejsca dla nie−szóstek, czyli ( |
| )2 |
| | 20 | |
A
6
xxxxx6
A
7
xxxxxx6
i dalej pododawać P = P
1+P
2+P
3+P
4+P
5+P
6+P
7 itd.
20 paź 17:51