rachunek rozniczkowy
mak: Dana jest funkcja f:R R taka, że f'(x) = −2x+1 dla wszystkich x∊R. Wówczas funkcja f
A. osiąga wartos najwieksza dla x=1/2
B. osiąga wartosc najmniejsza dla x= 1/2
C. osiaga wartosc najmniejsza dla x= 2
D.nieosiaga wartosci najwiekszej ani najmniejszej
19 paź 20:24
Janek191:
D.
19 paź 20:59
Janek191:
'Tam jest f(x) = −2 x + 1, czy f '(x) = −2 x + 1 ?
19 paź 21:00
Adamm: A
19 paź 21:00
5-latek : Skoro rachunek rozniczkowy to pewnie f' (x)
19 paź 21:01
Janek191:
f '(x) = −2 x + 1 ⇒ f(x) = − x
2 + x = −x*( x − 1)
więc
| | 1 | |
funkcja osiąga maksimum dla x = |
| |
| | 2 | |
19 paź 21:05