rachunek rozniczkowy
mak: suma dlugosci krawedzzi podstawy i wysokosci ostroslupa prawidlowego czworokatnego jest równa
3. znajdz najwieksza mozliwa objetosc tego ostroslupa
19 paź 19:37
mak: help
19 paź 19:53
mak: help
19 paź 20:14
Mila:
| | 3 | |
4a+H=3 ⇔H=3−4a, 3−4a>0⇔0<a< |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
V(a)= |
| *a2*(3−4a)= |
| *(3a2−4a3) |
| | 3 | | 3 | |
V'(a)=(2a−4a
2)
V'(a)=0⇔2a−4a
2=0⇔2a*(1−2a)=0
a*(1−2a)>0
| | 1 | |
dla a= |
| funkcja V(a) maksimum |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V( |
| )= |
| *[3*( |
| )2−4*( |
| )3]= |
| =Vmax. |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 12 | |
19 paź 22:44