Uzasadnij
Karola : Uzasadnij, że nie istnieje kąt ostry α taki, że:
sin α + cos α = 53
19 paź 19:13
ICSP: | | π | | 5 | |
sinα + cosα = √2sin(α + |
| ) ≤ √2 < |
| |
| | 4 | | 3 | |
19 paź 19:14
PW: Dla "zwykłego ucznia" dowód metodą "nie wprost":
− A co by było, gdyby
Wynikałoby z tego (po podniesieniu stronami do kwadratu), że
| | 25 | |
sin2α + 2sinαcosα + cos2α = |
| |
| | 9 | |
co jest niemożliwe.
Otrzymana sprzeczność oznacza, że przypuszczenie (1) było fałszywe.
19 paź 19:23
Karola : 2sinαcosα=89
czy mogę zostawić to zadanie na tym równaniu.
Nie wiem skąd wzięło się sin2α=169
19 paź 19:28
PW: To jest sinus dwóch alfa, a nie sinus kwadrat alfa, korzystamy ze znanej zależności
2sinαcosα = sin2α.
19 paź 19:31
Lokina: PW− Po co zrobiłeś najpierw do kwadraty?
27 kwi 00:19
I'm back:
Lokina − żeby skorzystać z jedynki trygonometryczne i dojść do postaci w której masz tylko
jedna funkcje trygonometryczna, bo wtedy łatwo możesz pokazać jaka jest maksymalna/minimalna
jej wartosc
27 kwi 09:56
I'm back:
Lokina − żeby skorzystać z jedynki trygonometryczne i dojść do postaci w której masz tylko
jedna funkcje trygonometryczna, bo wtedy łatwo możesz pokazać jaka jest maksymalna/minimalna
jej wartosc
27 kwi 09:56