Ciagi arytmetyczne
sssss: 1. Dlugosci bokow trojkata tworza ciag arytmetyczny. Udowodnij ze wysokosc poprowadzona do
jednego z bokow tego trojkata jest 3 razy wieksza od promienia okregu wpisanego w ten trojkat.
2. Miary katow wewnetrznych trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny. Oblizyc jego pole
wiedzac ze obwod wynosi 6√3 + 2√2
9 sty 22:30
sssss: podbijam
9 sty 23:09
sssss: .
9 sty 23:54
paziówna: ja spróbuję.
10 sty 00:36
dede:
1) a,b, c −−− tworzą ciąg arytm => 2b = a+c
P= p*r i P= 12b*hb
P= 12( a+b+c)*r= 12( 2b+b)*r = 32b*r
porównując pola otrzymasz:
12b*hb = 32b*r /*2/b , bo b≠0
hb = 3*r
c. b.d.o
10 sty 01:08
sssss: oznacz jakos literki , bo nie do konca rozumiem
10 sty 01:18
paziówna:

(α, 90 − α, 90) ciąg arytm
α = 30
L = 6
√3 + 2
√2
z własności trójkąta złotego:
c = 2a
b = a
√3
L = 6
√3 + 2
√2 = a + b + c = a + a
√3 + 2a = a(3 +
√3)
| | ab | | 18 + 2√6 | | 6√3 + 2√2 | | 1 | | √3 | |
P = |
| = |
| * |
| * |
| = |
| (58 − |
| | 2 | | 3 + √3 | | 3 + √3 | | 2 | | 3 | |
29
√3 + 18
√6 − 18
√2)
10 sty 01:33
paziówna: to 2 jest jak coś
10 sty 01:34
paziówna: ja to mogę zrobić

a, b, c − boki trójkąta
p − połowa obwodu
P − pole trójkąta
r− promień okręgu wpisanego
h
b − wysokość opuszczona na bok b
10 sty 01:37
paziówna: c.b.d.o. − nie mam pojęcia.
co było dowodem..? xD
10 sty 01:37
dede:
Dobranoc
sssssssssssssssssss
10 sty 01:38
sssss: ok zalapalem, dziekuje za pomoc
10 sty 01:39
dede:
c.b.d.o.
co było do okazania

lub ; c.n.d. co nalezało dowieść
10 sty 01:40