Parzystość funcji
Tomiks: a) Sprawdź czy funkcja jest parzysta lub nie parzysta
y=x
2 − 2x
2
f(−x) = −3x
2 
?
a nieparzystość jak sprawdzić ?
19 paź 19:10
Leszek: Napisz poprawnie tresc zadania ,chodzi o wzory funkcji
19 paź 19:12
Tomiks: y=x2 − 2x2
Mógłbyś rozwiązać ten przykład krok po kroku ?
19 paź 19:14
Tomiks: Które z podanych funkcji są parzyste , nieparzyste lub są ani parzyste ani nieparzyste
19 paź 19:21
Omikron: Uwaga, mgr Jerzy to troll! Dla oszczędzenia sobie nerwów i czasu zalecam całkowite ignorowanie
jego wypowiedzi, a w końcu znudzi się i pójdzie sobie.
19 paź 19:27
Tomiks: Najpierw sprawdzamy −−> f(x)=f(−x)
f(−x) = −x2 − 2(−x)2 = −x2 − 2x2 = 3x2 ?
I skąd mam widzieć jaka ona jest ?
19 paź 19:27
Omikron: f(−x)=f(x) − funkcja parzysta
f(−x)=−f(x) − funkcja nieparzysta
19 paź 19:27
PW: Tomoks, albo autor zadania ma nas za mało rozgarniętych (sprawdza, czy umiemy od x2 odjąć
2x2), albo zadanie jest źle przepisane.
19 paź 19:28
Omikron: f(x)=x2−2x2=−x2
f(−x)=−(−x)2=−x2=f(x)≠−f(x)
Funkcja parzysta.
19 paź 19:29
Tomiks: I tak samo podstawiamy do tego drugiego wzoru tak ?
19 paź 19:32
Omikron: Wyszło w tym od razu, że f(−x)=f(x) i f(−x)≠−f(x)
19 paź 19:33
Tomiks: Czyli wystarczy zastosować tylko jeden z tych wzorów i wszystko wiemy
19 paź 19:36
PW: Bywają funkcje, które nie są ani parzyste, ani nieparzyste, jak chociażby f(x) = x2 − 2x.
Pewnie pierwsze zadania miało być właśnie takie.
19 paź 19:55