Liczby rzeczywiste
Lissa: Wykaż, że jeżeli od kwadratu liczby całkowitej a odejmiemy iloczyn dwóch liczb całkowitych,
których
suma równa się 2a, to otrzymamy na wynik kwadrat liczby całkowitej. Np. 102−16*4=62
Bardzo proszę o pomoc
Zaczęła to robić tak:
a2−bc
2a=b+c
b=2a−c
a2−(2a−c)*c=a2−2ac−c2
Czy to jest dobrze i co dalej?
Z góry dziękuję za pomoc
19 paź 19:02
Adamm: a2−(2a−c)=a2−2ac+c2=(a−c)2
19 paź 19:05
Adamm: a2−(2a−c)*c
19 paź 19:05
Antonni: a2−2ac+c2= (a−c)2
19 paź 19:06
Lissa: Zał.
a,b,c ∊ C
19 paź 19:07
Lissa: Dziękuję Adamm
I teraz wystarczy napisać, że odejmowanie liczb całkowitych daje liczbę całkowitą. Tak?
19 paź 19:10
Lissa: Ale jakoś rozwiązał zadanie dobrze. I jeszcze raz dziękuję Adam
19 paź 19:14
Lissa: A pomógłbyś mi w jeszcze jednym?
19 paź 19:16
Omikron: Uwaga, mgr Jerzy to troll! Dla oszczędzenia sobie nerwów i czasu zalecam całkowite ignorowanie
jego wypowiedzi, a w końcu znudzi się i pójdzie sobie.
19 paź 19:18
Antonni: Chyba masz racje kolego bo czlowiek dobrze wychowany(nie przez ulice ) i przyzwoity tak nie
postepuje
19 paź 19:21
Lissa: Nie wątpię . Czy ktoś pomoże mi w jeszcze jednym zadaniu?
Cyfra setek i jedności liczby trzycyfrowej n są liczbami nieparzystymi. Zapisując cyfry liczby
n w
odwrotnej kolejności, otrzymamy liczbę trzycyfrową k. Uzasadnij, że liczba n−k jest podzielna
przez
198
Zaczęłam to tak
rozpisałam liczby
n= 100a+10b+c
k=100c+10b+a
100a+10b+c−(100c+10b−a)=100a+10b+c−100a−10b−a=99a−99c
I co dalej?
19 paź 19:21
Omikron: WIesz, że a i c są nieparzyste. Czyli możesz je sobie oznaczyć
a=2k+1
c=2n+1
I podstawiasz do wyniku
99(2k+1)−99(2n+1)=99(2k+1−2n−1)=99(2k−2n)=99*2(k−n)=198(k−n)
Iloczyn liczby całkowitej (k−n) i liczby 198 jest podzielny przez 198 c.k.d.
19 paź 19:24
Omikron: Niefortunne oznaczenia, bo już pojawiły się w tym zadaniu. Wybierz jakieś inne zmienne.
19 paź 19:25
Lissa: Dziękuję bardzo
19 paź 19:26
Omikron: Proszę
19 paź 19:30