matematyka dyskretna
freak: Witam,
mam problem z zadaniami z grup,pierscieni i ciał a konkretniej z zadaniami tego typu:
1.W zbiorze R liczb rzeczywistych definiujemy nowe działania Δ i Ω następująco:
a Δ b = a + b + 1, a Ω b = a + b + ab. Wykazać, że system algebraiczny (R, Δ, Ω) jest
ciałem.
bardzo bym prosiła o rozwiązanie tego konkretnego przykładu, ponieważ pomogłoby mi to zrozumieć
i zrobić pozostałe zadania tego typu
z góry dziękuję
19 paź 18:13
jc:
f(a) =a − 1
f(a) Δ f(b) = f(a + b)
f(a) Ω f(b) = f(a * b)
f jest jest więc izomorfizmem ciała (R,+,*) na (R,Δ,Ω).
Zatem druga struktura również jest ciałem.
Oczywiście, jak chcesz możesz sprawdzać wszystkie własności ciała, tylko po co,
jeśli podanie izomorfizmu jest lepszym rozwiązaniem?
19 paź 19:17
freak: a co to jest izomorfizm ciała?
19 paź 19:21
jc: Po prostu inaczej nazywasz elementy.
Na jedynkę mówisz zero, na dwójkę mówisz dwa, itd.
Nadal masz do czynienia z tym samym, tylko nazwy są nieco inne.
Formalnie: izomorfizm to bijekcja zachowująca działania, tzn. spełniająca dwa warunki"
f(a) Δ f(b) = f(a + b), f(a) Ω f(b) = f(a * b).
19 paź 19:35
freak: pytanie: jak policzono f(a)=a−1?
19 paź 23:00
freak: ktos,cos?
19 paź 23:54
freak: haloo
20 paź 18:29