rachunek rozniczkowy
mak: | | 1 | | π | | π | |
uzasadnij, że rownanie sin2x= |
| x ma rozwiazanie w przedziale ( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 2 | |
19 paź 17:43
Adamm: f(π/6)=
√3/2−π/12>0
f(π/2)=−π/4<0
| | π | | π | |
na mocy tw. Darboux istnieje takie c∊( |
| ; |
| ) |
| | 6 | | 2 | |
że f(c)=0
19 paź 17:48
mak: mógłbyś to baardziej szczegółowo rozpisać? bo nie wiem jak sin2*π/6 zamieniło się w √3/2
i drugi przykład też bardziej szczegółowo jakbyś mógł
19 paź 18:13
Adamm: sin(π/3)=√3/2
z własności trójkąta 30, 60, 90
w drugim sin(π)=0
19 paź 18:16
mak: dziękuje
19 paź 18:39