Funkcja logarytmiczna i kwadratowa
Rafał: Jak rozwiązać algebraicznie równanie:
2x=x2; x∊R
19 paź 17:32
5-latek: Tak na poczatek czy y=2x to funkcja logarytmiczna ?
Ale chyba wolfram (ja bym to rozwiazywal graficznie )
Ale ma byc algebraicznie
19 paź 17:36
Adamm: na pewno dla 2, 4 ma rozwiązanie ale jest jeszcze jakieś dla x<0
19 paź 17:39
Rafał: Och, przepraszam. Powinno być: funkcja wykładnicza.
19 paź 17:41
19 paź 17:44
eldo: Rafał, wrzuć w google 2x = x2, jest dużo wyników.
19 paź 17:47
5-latek: Przeciez to jest poziom akademicki a ostatnio pisales ze jestes w 3 liceum .
To jak to jest z Toba w koncu ?
19 paź 17:48
Rafał: 5−latek, do było do Adamma czy do mnie? Jeśli do mnie, tak, jestem w 3 liceum, ale po prostu
mnie to równanie zaciekawiło.
19 paź 17:52
5-latek: Oczywiscie do ciebie ale to juz jest niewazne .
19 paź 17:53
Mariusz:
Chyba trzeba będzie z funkcji W skorzystać
Rozwiązania całkowitoliczbowe podał już Adam
20 paź 20:22