granice
TROCHE SMUTNY STUDENT: oblicz granicę
lim przy n−>niesk. z 3√n3+4n2 − n
wiem, że to ze wzorów na skrócone mnożenie i przemnożenie przez wyrażenie z przeciwnym znakiem,
, ale coś nie wychodzi, proszę o dokladne rozpisanie
wynik 4/3
z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
19 paź 17:21
Janek191: 'Skorzystaj z wzoru
| | a3 − b3 | |
a − b = |
| |
| | a2 + a*b + b2 | |
19 paź 17:23
Adamm: | | n3+4n2−n3 | |
(3√n3+4n2−n)= |
| = |
| | 3√(n3+4n2)2+n3√n3+4n2+n2 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
lim |
| = [ |
| ] = |
| |
| | 3√(1+4/n)2+3√1+4/n+1 | | 1+1+1 | | 3 | |
19 paź 17:26