matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice
Ewela:
Oblicz granicę
√
2+x
−
√
2−x
lim x−−−>0
3x
19 paź 17:14
Adamm:
√
2+x
+
√
2−x
2+x−(2−x)
√
2+x
−
√
2−x
*
=
=
√
2+x
+
√
2−x
√
2+x
+
√
2−x
2x
=
√
2+x
+
√
2−x
19 paź 17:18
Janek191:
2 + x − (2 − x)
2
f(x) =
=
3 x*(
√
2 + x
+
√
2 − x
)
3*(
√
2 + x
+
√
2 − x
)
więc
2
1
lim f(x) =
=
3* 2
√
2
3
√
2
x→0
19 paź 17:20