trojkąt
misiak: W trójkącie ABC dwusieczna kąta wewnętrznego przy wierzchołku C przecina odcinek AB w punkcie
D. Wiadomo, że środek okręgu wpisanego trójkąt BCD pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego
na trójkącie ABC. Wyznacz miary katów trójkąta ABC.
19 paź 16:21
misiak:
19 paź 17:12
Tadeusz:
72 72 36
19 paź 17:17
Tadeusz:
19 paź 17:25
Tadeusz:
i co tam
misiak ... "zaskoczyłeś"
19 paź 18:50
misiak: Dziękuję Ci bardzo Tadeusz, że się zainteresowałeś tym zadaniem.

Cieszy mnie również, że
wykonałeś do niego rysunek.

Tylko nadal nie wiem jak to rozwiązałeś

... Może jakieś
drobnej
podpowiedzi byś mi udzielił? Wydaje mi się, że trzeba w tym zadaniu użyć wiedzy o kątach
wpisanych i środkowych
ale może się mylę.
19 paź 19:15
Tadeusz:
Jak wszystko w matematyce można rozwiązać "różnymi ścieżkami"
19 paź 19:27
19 paź 19:29
Tadeusz:
∡ACB=α
∡DCB=α/2 ( z treści zadania)
∡DCS=∡SCB=α/4 (środek okręgu wpisanego leży na przecięciu dwusiecznych kątów
więc CS należy do dwusiecznej)
∡DBC=α/2
∡BAC=α (jako (3/4+1/4)α
180o=α+α+α/2 ⇒ α=? itd
19 paź 19:39
misiak: jeeeeeny faktycznie bardzo bardzo Tadeusz dziękuję i jestem Ci bardzo wdzięczny
19 paź 19:46
Tadeusz:
19 paź 19:57