planimetria
wojt: dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 6cm, a kąt między przekątną a tą podstawą
jest równy 30 st. Oblicz długość krótszej podstawy, jeżeli wysokość trapezu jest równa 2cm.
19 paź 16:01
wojt: proszę o pomoc
19 paź 16:27
f#:
19 paź 16:41
Tadeusz:
Zrób rysunek i zobaczysz
19 paź 16:44
19 paź 16:47
f#: | | h | | 2 | |
sin30o= |
| = |
| , d; przekątna h;wysokość |
| | d | | d | |
x
2+h
2=d
2 x;część dłuższej podstawy
x
2+2
2=4
2
x
2=16−4
x
2=12
x=2
√3
a;krótsza podstawa
b; dłuższa podstawa
a=b−2(b−2
√3)=6−2(6−2
√3)=6−12+4
√3=−6+4
√3=2(2
√3−3)cm
19 paź 16:51
wojt: dziekuje
19 paź 16:52
Eta:

a=6 i z trójkąta AEC ekierki o kątach 30
o, 60
o,90
o
| | a+b | |
|AE|= |
| ⇒ a+b=4√3 ⇒ b= 4√3−6 =2(2√3−3) cm |
| | 2 | |
22 paź 22:12