Rysunek
asd: Konstruktor stworzył projekt, w którym maszt radiowy o wysokości 30m ma byc wspierany dwiema
linami jednakowej długości łączącymi wierzchołek masztu z ziemią pod kątem 55stopni. Oblicz
jakiej długości liny są potrzebne do wykonania projektu oraz w jakiej odległości od masztu
nalezy przygotować mocowania do lin.
Dane
H = 30 m
α = 55°
Hx = tg 55° = 1,4281
x = H1,4281 = 301,4281 = 21 m
L = √H2 + x2 = √302 + 212 = √900 + 441 = √1341 = 36,62 m
Potrzebuję rysunku do tego zadania, niestety tutaj nie działa
19 paź 15:41
Leszek: Taka kontrukcja nie ma fizycznego sensu musi byc trzecia lina ,ale wowczas
liny beda krawedziami bocznymi ostroslupa , a w zadaniu chodzi o trojkat
rownoramienny
Zrob rysunek i dla trojkata prostokatnego wykorzystaj funkcje trygonometryczne
19 paź 15:48